menu
Word Lid
Afgang voor Vlaams premiebeleid voor elektrische wagens

Het Vlaams Belang blijft de premie voor elektrische wagens afkeuren en stelt zich nog steeds vragen over de financiering ervan. De Vlaamse regering besliste vandaag dat de breed gecontesteerde premie enkel nog dit jaar aangevraagd zal kunnen worden. “Dit blijft niettemin barslecht beleid dat handenvol belastinggeld kost”, zegt Vlaams Parlementslid en voorzitter van de commissie Mobiliteit Bart Claes (Vlaams Belang). “Het is overigens nog steeds de vraag waar de Vlaamse regering het geld nu wel vandaan wil halen. Wij kanten ons alvast tegen een uitbreiding van de kilometerheffing voor vrachtwagens”


De Vlaamse regering kondigde vorig jaar onder impuls van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan dat er een premie zou komen voor wie een elektrische wagen aankoopt. De premie zou gelden in 2024, 2025 en 2026 en jaarlijks afgebouwd worden. Het Vlaams Belang heeft de maatregel steeds afgekeurd. “Het is barslecht beleid”, zegt Claes. “ Het was een pure verkiezingsstunt: de worsten van Woeste, de premie van Peeters. Deze afgang voor de Vlaamse regering stond in de sterren geschreven. Enkel wie al van plan was een dure elektrische wagen aan te schaffen zou profiteren van deze premie en het geld kan veel beter ergens anders aan besteed worden.”

“Deze afgang voor de Vlaamse regering stond in de sterren geschreven”

Ook de Raad van State uitte hevige kritiek op de premies en stelde de betaalbaarheid ervan in vraag. Het budget zou niet volstaan om iedereen die een premie aanvroeg er ook daadwerkelijk gebruik van te laten maken. “Het is nog steeds de vraag waar de Vlaamse regering het geld nu wel vandaan wil halen”, aldus Claes. “Een nieuwe uitbreiding van de kilometerheffing voor vrachtwagens is voor ons onaanvaardbaar.”

Volgens het Vlaams Belang is er sprake van paniekvoetbal binnen de Vlaamse regering omdat ze beslist heeft dat vanaf 2029 geen nieuwe wagens met een verbrandingsmotor verkocht mogen worden. Een verbod dat het Vlaams Belang ten stelligste afkeurt en dat ervoor dreigt te zorgen dat een eigen wagen voor veel gezinnen onbetaalbaar zal worden. “Niemand is er zeker van dat elektrische wagens binnen enkele jaren al even duur zullen zijn als een wagen met een verbrandingsmotor”, besluit Claes. “Dat beseft deze Vlaamse regering ook en dus neemt ze overhaaste en slechte maatregelen zoals het premiebeleid. Met het Vlaams Belang willen we het verbod onmiddellijk terugdraaien.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF