menu
Word Lid
Bouwproject Dr. Roosensplein

Aan het Dr. Roosensplein 3-5-7 staat een bouwproject op til, dat appartementen en een hotel voor middellang verblijf beoogt. Bij de betrokken panden, ook dat van de vroegere supermarkt Torina, die tot horecazaak zou worden omgebouwd. Die nieuwe invulling is op zich een goede zaak, gezien de jarenlange leegstand van het winkelpand. Ware het niet dat achterliggend en voor de naastgelegen panden in het project, wordt gehengeld naar een uitbreiding en functiewijziging van wonen naar ‘appartementhotelkamers’ voor verhuur van tijdelijke huisvesting tussen de 1 à 3 maanden.

Verschillende signalen wijzen op een project dat voornamelijk gericht is op verhuring aan arbeidsmigranten. Niet in het minst markeert de argumentatie van de gemeentelijke dienst Ruimte & Wonen in het omgevingsloket, de pijnpunten omtrent het beoogde doelpubliek. Vlaams Belang Brasschaat maakt zich dus zorgen omtrent de vergunningsaanvraag, die het centrumgebied van onze gemeente niet zal versterken, wel in tegendeel. Op verschillende aspecten uitten we reeds bezwaar in het lopende openbaar onderzoek.

Het ontbreken van een mobiliteitsstudie en een architectennota die indruist tegen de gemeentelijke parkeerverordening, is een eerste kritisch argument. Er wordt volop ingezet op fietsmobiliteit voor de 22 hotelappartementen. Met fiets en openbaar vervoer goed en wel, dat zeker, maar laat ons niet naïef zijn. Gaan al die mensen zonder auto wonen en werken?! Het doelpubliek zijn geen ‘fietsers en wandelaars’ zoals beschreven in de verantwoordingsnota, maar mensen die ’s morgens met eigen vervoer, personenwagens of lichte vrachtwagens, naar hun werkplek, veelal werven moeten trekken.

Een gelijkaardig project in Deurne (aangehaald in presentatie architect) vermeldt op hun webstek: "Onze studio's worden niet verhuurd aan toeristen, maar vallen onder de Woninghuurwet en de Vlaamse Wooncode.", hetgeen onze vraag fundeert om een noodzakelijke mobiliteitsstudie.

In het project wordt behoudens de garages van de bestaande woningen, geen bijkomende ondergrondse of bovengrondse parking voorzien, hoewel de gemeentelijke parkeerverordening minimaal 0,5 autoparkeerplaatsen opgeeft per hotelkamer. Ontwikkelaars spreken verder in de nota over “de absolute onmogelijkheid om op eigen terrein parkeervoorzieningen te organiseren”, terwijl het duidelijk is dat de totale projectoppervlakte niet gering is en er integendeel zo’n 90 fietsparkeerplaatsen en een fitnessruimte met nevenruimtes in de kelders worden gerealiseerd. Toegang tot de Bredabaan is mogelijk via de oude levertoegang van Torina, die buiten het ‘verlevendigd’ plein valt en dus geen conflict in verkeersbewegingen zou veroorzaken.

Bovendien is de ruime fietsenstalling in de kelder, als alternatief voor de parkeerplaatsen weinig overtuigend. De toegang via een gewone deur en trap met loopplank is alles behalve praktisch. In tegenstelling tot een fietsenstalling in open lucht, kan men in de praktijk deze kelderruimte later moeiteloos een andere invulling geven.

Gevreesd mag dus worden dat de cliënten van het apparthotel en de studio’s hun voertuigen in de buurt zullen plaatsen en dus de weinige plaatsen op het Dr. Roosensplein zelf en in de omgeving in beslag zullen nemen.

Tweede punt dat zorgen baart bij dit project, is de functiewijziging naar tijdelijke bewoning, bezwaarlijk te catalogeren als een ‘small hotel project’, zoals hun verantwoordingsnota het omschrijft. Ook het doelpubliek zoals beschreven in de nota verraadt andere doeleinden dan alleen maar een recreatief of zakelijk verblijf, wat toch in de lijn van verwachtingen ligt wanneer sprake is van een hotel.

Concreet ligt het bezwaar dat het hier niet om een hotel gaat, maar om een vorm van steeds wisselende en tijdelijke huisvesting van personen die, zoals beschreven in een van de voorbeelden, hier tijdelijk komen werken.

De oorspronkelijk ingediende verhuur termijn van 3 tot 12 maanden, is op vraag van de gemeente alvast omgezet naar maximum 3 maanden, overeenkomstig geldende voorschriften van dienst Vreemdelingenzaken. Zo is men op papier in regel voor verblijf zonder inschrijving, noch postbusadres. De tekst is bijgesteld, maar daarmee niet het doelpubliek, dat is zeker.

Gedoogsteun aan de (arbeids)migratie ‘industrie’, die al te vaak gelinkt gaat met sociale dumping, dient geenszins onze welvaart. Vlaams Belang Brasschaat vraagt het gemeentebestuur om sluitende bouwvoorwaarden of een juridisch afdwingbare intentieverklaring omtrent het doelpubliek op te leggen en controles uit te voeren wanneer nodig.

Indien de functie van het apparthotel alsnog zou neigen naar een klassiek hotel, vraagt Vlaams Belang Brasschaat om een economische haalbaarheidsstudie, dat aantoont dat er vraag of nood is aan meer hotelkamers in Brasschaat, naast het aanbod van Dennenhof, De Kroon, Klokkenhof en andere aanbieders?

Wat betreft de parkeerverordening en bijhorende mobiliteitsstudie, zou een afkoopsom enkel mogen gelden, indien men zich in de onmogelijkheid bevindt tot het creëren van parkeerplaatsen. Met de ondergrondse ruimtes voor fietsenstalling, gemeenschappelijke ontspanning en een nieuwe achterbouw die niet onderkelderd wordt, kan hier geenszins sprake zijn van overmacht tot het creëren van die nodige parkeergarages.

Vlaams Belang Brasschaat waarschuwt bijgevolg voor de dubbelzinnige inhoud van de bouwaanvraag en houdt verder de vinger aan de pols in dit dossier!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF