Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / Containerpark enkel op afspraak

Containerpark enkel op afspraak
Lokaal @ Vlaams Belang

Op de commissievergadering van 15 juni kregen de gemeenteraadsleden een toelichting over het nieuwe reservatiesysteem op het Brasschaatse recyclagepark dat meteen zou ingaan vanaf 1 juli 2021. Onmiddellijk werd hierover gecommuniceerd, ondanks vragen en opmerkingen van de verschillende fracties in de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft niet de gelegenheid gekregen zich over de maatregel uit te spreken, terwijl het toch een beslissing is die een impact heeft op gebruikers en omwonenden.

Het Vlaams Belang is niet overtuigd van het nieuwe systeem dat ook heel wat reacties ontlokt bij de Brasschaatenaren.

Als men in de tuin of in het huis aan het werken is en de aanhangwagen is vol, dan wil men kunnen vertrekken richting het containerpark, zonder een uur - een uur - op voorhand dat aan te melden. Op de commissie was er de opmerking dat die synchronisatietijd korter kon en moest zijn, maar uiteraard is er geen rekening gehouden met die opmerking en staat er in de communicatie nog steeds dat je ‘minstens een uur vooraf’ moet reserveren.

Het gemeentebestuur verkoopt de maatregel ook als een oplossing voor de wachtrij in de dreef voor het containerpark, maar stelt tegelijk dat wanneer men met de (aanhang)wagen te vroeg aankomt aan het containerpark men “even zal moeten wachten”. “Let wel dat je het verkeer of andere bezoekers de toegang niet verspert” zo luidt het. Die vroegkomers moeten dan allerlei manoeuvres uithalen om het andere verkeer niet in de weg te staan, terwijl, als ze gewoon zouden kunnen aanschuiven, ze uiteraard niemand hinderen. Ben je te laat, dan moet je een nieuwe afspraak maken. En je kan maar driemaal op een dag terecht.

Er is naast de mogelijke invoering van dit systeem vroeger ook gesproken over de invoering, de publicatie van een barometer die zou aangeven of het druk is of niet op het containerpark. Mensen kunnen wat ons betreft zich veel beter baseren op zo’n barometer en eventueel een bezoek uitstellen wanneer de barometer op rood staat in plaats van dit rigide systeem dat de bezoekers alweer in een keurslijf dwingt.

In tijden waarin zoveel te doen is over ‘vrijheid’ doet het gemeentebestuur alsof het een vereenvoudiging is, alsof het uw leven gemakkelijker maakt, maar het tegendeel is uiteraard waar. Het is eerder een systeem dat wrevel opwekt. Een bezoek aan het containerpark loopt nu meestal vlotjes mede dankzij de inzet van het personeel ter plaatse. Het registreren is alweer een stap naar meer bureaucratie. Een bezoek moet flexibel en laagdrempelig blijven. Straks moet men nog gaan opgeven voor welke containers men komt…

Het nieuwe systeem ingevoerd door het N-VA/VLD-bestuur kan onze goedkeuring dus niet wegdragen.