menu
Word Lid
‘t Operaplein van Brasschaat

Binnenkort komt er een einde aan de heraanleg van het Dr. Roosensplein en zijn omgeving. Het project beroert al langer de gemoederen en kwam bij de laatste gemeenteraad opnieuw ter sprake. Hoofdpunt van kritiek blijft de hoge mate van verharding, maar er is meer…

Van bij de bekendmaking van het ontwerp, was op de beelden een duidelijke vermindering aan groen zichtbaar. Het bijna voltooide project, laat weinig aan de verbeelding over en bevestigt die vrees. Alle mooie uitleg van infiltrerende verharding ten spijt, blijft het een stenen plein, niet meer of niets minder. We mogen dan ook stellen, dat na Antwerpen met zijn nieuw Operaplein, nu ook Brasschaat een sterk verhard plein als blikvanger gebaard heeft.

Onder impuls van Goele Fonteyn (N-VA schepen van o.a. infrastructuur en duurzaamheid) heeft Brasschaat zich in 2021 mee ingeschreven tot het behalen van de doelstelling van het energie-en klimaatpact voor 2030. Één van die doelstellingen was het bufferen en infiltreren van 1 m3 regenwater en het ontharden van 1 m2 per inwoner. In de eerste ondergrondse fase, werd met het wadi-systeem voor het infiltreren goed werk geleverd, maar met de verdere afwerkingsfase loopt de gemeente volledig voorbij aan zijn eigen onthardingsdoelstelling!

De wadi op het plein voor de Rozenhoeve, heeft ondanks het natte voorjaar reeds een lage waterstand. Vraag is of het naast zijn functie tot waterinfiltratie, ook zijn bedoelde gezelligheidsaspect zal behouden in de maanden dat die droog staat?


De grote witte stenen in het plaveiwerk, moeten vanuit vogelperspectief een stikselpatroon weergeven. Met twee voetjes op de grond blijft weinig van die esthetiek over. Ze bieden in tegendeel een verwarrend circulatieplan op, die fietsstroken en parkeervakken doorkruisen. Gevreesd wordt voor een alles behalve overzichtelijk verkeer tussen fietsers, voetgangers en parkerende wagens op het plein.


De overheid moet in eerste instantie zelf het goede voorbeeld geven, stelt Vlaams Belang Brasschaat. Daarom zal onze gemeenteraadsfractie vragen om minstens de groene haag tussen het plein en fietspad Bredabaan terug te plaatsen. Deze vormde bijvoorbeeld bij huwelijksceremonies, een mooie inkadering van het plein en bood meteen ook een veilige afscherming voor spelende kinderen, gescheiden van het drukke verkeer op de Bredabaan. De huidige paaltjes bieden hier in geen enkel opzicht een waardig alternatief toe! Ook elders rond het plein zien we liever haagjes in plaats van paaltjes verschijnen. Het zou ten andere een goed voorbeeld van ‘tegelwippen’ op openbaar domein zijn! Het voorstel van het gemeentebestuur om extra bloembakken te zetten, die niet als ontharding gelden, dan weer besproeid moeten worden en geen gesloten afscherming vormen, is voor onze Vlaams Belang fractie ontoereikend.


Ander punt van aandacht voor onze fractie, is dat de groendienst de wadi extra onderhoud dient te geven, dat die niet verandert in een windvang voor zwerfvuil.

Met de oplevering van het plein in aantocht, dient het gemeentebestuur wat ons betreft op korte termijn werk te maken van de aangekaarte pijnpunten.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF