menu
Word Lid
Vlaamse regering moet Van Hool redden

Het Vlaams Belang eist dat de Vlaamse regering niet langer talmt en busbouwer Van Hool de noodzakelijke steun verleent om overeind te blijven en zo honderden banen te redden. “Met haar beleid van groene elektrificatie en haar voorkeur voor Chinese busbouwers heeft de ploeg van Jan Jambon (N-VA) Van Hool in een precaire situatie gebracht”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Het is nu aan hen om deze strategische sector te redden van de ondergang. Het gunningsbeleid moet naar de toekomst toe ook drastisch gewijzigd worden.”


Omdat de crisismanager van Van Hool nog geen private partner gevonden heeft, geeft de regering Jambon vooralsnog geen steun aan de busbouwer. Bijgevolg staan honderden jobs op de helling. Het deel van het bedrijf dat instaat voor de productie van bussen zal wellicht naar Noord-Macedonië verhuizen, waar de loonkosten veel lager liggen. Enkel de trailer- en onderzoeksafdeling zullen hier voortgezet worden. Een bijzondere ondernemingsraad moet hierover, en over het precieze aantal ontslagen, komende maandag meer duidelijkheid brengen.

“Dit is het gevolg van globalisme en groene elektrificatiewoede”

“De werknemers van Van Hool worden de dupe van het Vlaamse regeringsbeleid”, aldus Verheyden, die Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) hierover gisteren interpelleerde. “Bij het gunnen van overheidsopdrachten hebben ze de Vlaamse busbouwer nooit als een strategische sector beschouwd, enkel gekeken naar de kostprijs en hun bestellingen geplaatst bij goedkopere Chinese bedrijven. Met het Chinese BYD koos de Vlaamse regering voor het bedrijf met de minst energiezuinige bussen. En dat de concurrentie vervalst werd door de sponsoring van deze bedrijven door het communistische regime in Peking, en dat op die manier een bekend Vlaams familiebedrijf na bijna 80 jaar dreigt te verdwijnen, heeft de regering nooit in rekening genomen.”

Voor het Vlaams Belang moet de Vlaamse maakindustrie net extra gesteund worden in tijden van oneerlijke concurrentie uit China en de Verenigde Staten. “Het is onvoorstelbaar dat de Vlaamse regering een wereldspeler op het vlak van bussen op deze manier teloor laat gaan“, besluit Verheyden. ”Wat vandaag gebeurt, is een rechtstreeks gevolg van haar nefaste politiek van globalisme en groene elektrificatiewoede. Een vergroening die voorrang blijkt te hebben op de veiligheid op ons openbaar vervoer, op de dienstverlening, op het aanbod, en nu ook op de tewerkstelling vele honderden mensen. Dit moet onmiddellijk verholpen worden.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF