menu
Word Lid
Zesde ontbijtgesprek Brood & Spreken

Gisteren vond ons zesde ontbijtgesprek “Brood & Spreken” plaats in Perron Noord, met dit jaar Jürgen Constandt als centrale gastspreker.

Reeds 31 jaar is Jürgen professioneel actief bij het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds, 18 jaar als algemeen directeur en sinds maart 2022 als voorzitter. Hij bouwde het ziekenfonds uit van een kleine speler met ongeveer 10.000 leden tot intussen bijna 130.000 verzekerden. Het ziekenfonds steunt vele goede doelen en verenigingen in de brede Vlaamse Beweging.

Als voorzitter van het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid ontving Jürgen recent in juli nog het ereteken 'Orde van de Vlaamse Leeuw’ van de Beweging Vlaanderen-Europa.

De voormiddag werd ingeluid door onze afdelingsvoorzitter Ellen Samyn, die het thema van de dag aansneed vanuit haar persoonlijk vakgebied Sociale Zekerheid in het federaal parlement. In een welvaartstaat als België zouden we ons geborgen en veilig moeten voelen door die sociale zekerheid en dat was lange tijd zo door de inspanningen van onze ouders en voorouders, maar helaas, door decennialang Belgisch politiek geknoei werd onze sociale zekerheid de bron van sociale ónzekerheid voor vele mensen.

Binnen die sociale zekerheid, denken we vooral aan één aspect ervan: de pensioenen, haar voornaamste stokpaardje in het federaal parlement. Het pensioenstelsel is een huis met vele kamers en door de lange evolutie die het doormaakte een schijnbaar onontwarbaar kluwen, maar dat mag geen argument zijn om geen degelijke en structurele hervormingen te moeten doorvoeren.

Ook op andere terreinen is er werk aan de sociale zekerheidswinkel. We hebben het over werk en werkloosheid, we hebben het over sociale bijstand, we hebben het over sociale en fiscale maatregelen voor personen met een handicap. Telkens komt ze tot dezelfde conclusie, die ook onze gastspreker van vandaag deelt: het wordt hoog tijd dat we de sociale zekerheid uit de Belgische context trekken. Het wordt hoog tijd dat we gaan voor onze eigen Vlaamse Sociale zekerheid.

Onze onderlegde gastspreker Jürgen Constandt vervolgde het thema meer in detail, met treffende feiten en cijfers, die stuk voor stuk aantonen dat indien de sociale zekerheid zou gesplitst worden, we beter zouden kunnen zorgen voor onze bevolking.

Vlaanderen en Wallonië zijn niet alleen politiek, maar ook socio-economisch twee verschillende landen met verschillende uitdagingen en financiële draagkracht.

Een Vlaamse sociale zekerheid is perfect betaalbaar en kan zelfs worden versterkt. De Vlaamse economie is meer dan sterk genoeg om een behoorlijke zorg te garanderen, stevige pensioenen, een gezinsondersteunend beleid te financieren en de wachtlijsten - eindelijk - weg te werken.



Uiteraard was er ook ruimte voor een gezellige babbel, met glas cava, een tas koffie en uitgebreid ontbijt buffet, dat geopend werd door onze ondervoorzitter Mieke De Bats.

Wij wensen ook uitdrukkelijk de zaakvoerders en personeel van Perron Noord te danken voor hun vriendelijke ontvangst en overheerlijke brunch.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF